Avoimiin työpaikkoihimme ei tule hakemuksia, mikä neuvoksi?

Elämme aikaa, jota kutsutaan työnhakijan markkinaksi. Samaan aikaan käynnissä on nk. Great Resignation -ilmiö eli suuri irtisanoutumisaalto. Käytännössä tämä tarkoittaa työvoima- eli osaajapulaa: työpaikkoja on auki yhtäaikaisesti niin paljon, että markkinoilla ei ole vapaita työntekijöitä täyttämään vapaita työtehtäviä. Työnhakijat ovat kiven alla, avoimiin työpaikkoihin ei tule hakemuksia eikä työtehtäviä saada täytettyä. Kuulostaako tutulta?

Osaajapula ulottuu tällä hetkellä jo usealle alalle, joten kyseessä ei ole enää vain tiettyjen alojen ongelma. Jostain työntekijöitä on kuitenkin saatava, jotta yritys voi toimia ja kasvaa. Miten yritys voi tässä tilanteessa toimia ja mistä löytää apua, jos omat keinot eivät enää riitä?

Me Biisonilla työskentelemme samojen kysymysten äärellä lähes päivittäin. Koostimme tähän alle muutamia vinkkejä, jotka toivottavasti helpottavat myös sinua rekrytoinnissa eteenpäin.

Aloita erottelemalla tarpeet ja toiveet

Jokaisella meistä on asioita, joita unelmatyöntekijältä haluaisimme. Yksisarviset ovat kuitenkin äärimmäisen harvinaisia, joten voi olla, että joudumme työnantajana joustamaan hieman omista toiveistamme. Aloita siis kirjaamalla ylös niitä taitoja ja ominaisuuksia, joita tehtävässä onnistuminen edellyttää.

Määrittele itsellesi tarkasti se, mitkä ovat työssä onnistumiselle ne minimaaliset vaatimukset ja mitkä ominaisuudet taas toisivat yritykselle lisäarvoa. Pohdi lisäksi, onko tarve kokoaikaiselle tekijälle vai riittääkö työssä osa-aikainen tekijä, onko paikan päällä työskentely välttämätöntä vai voisiko tehtävässä työskennellä myös etänä. Saat tällä tavoin suuremman todennäköisyyden onnistua.

Tarkista työpaikkailmoitus

Työpaikkailmoitus kertoo hakijalle, millaista henkilöä tehtävään etsitään ja millaisia odotuksia yrityksellä on valittavaa henkilöä kohtaan. Työpaikkailmoitus on yritykselle erinomainen mahdollisuus erottautua massasta.

Tarkista työpaikkailmoituksesi kliseiden varalta. Kerrotko ilmoituksessa kiinnostavasti ja totuudenmukaisesti, mitä työ pitää sisällään ja miten työnhakija siitä mahdollisesti hyötyisi vai oletko käyttänyt tilalla kliseitä kuten ”mielenkiintoinen työ näköalapaikalla” tai ”saat mukavat työkaverit ja kilpailukykyisen palkan”. Avaa työtehtävää ja arkea yrityksessänne mahdollisimman konkreettisesti ja painota vaatimusten sijaan mahdollisuuksia. Mieti mitä sinä potentiaalisena työnhakijana haluaisit tietää? Vaikka aito kiinnostus tehtävää kohtaan onkin tärkeää, on useimmille meistä tehtävän palkkaus olennainen asia työpaikan vaihtoa harkitessamme. Kannustamme siis erottautumaan joukosta ja sisällyttämään palkkahaitarin ilmoitukseen. Saatat yllättyä positiivisesti seurauksista!

Työpaikkailmoituksen lisäksi työnantajamielikuva on tärkeä. Mitä yrityksenne tekee työnantajamielikuvan eteen? Mitä sellaista voitte nostaa esiin, joka tekee teistä pidetyn työpaikan? Työnantajamielikuva on pitkän ajan prosessi, joka rakentuu ajan kanssa. Työnantajamielikuvasta kannattaa kuitenkin viestiä, sillä pidettyjen yritysten on helpompi saada myös hyviä hakemuksia.

Ulkoista rekrytointi tai hyödynnä henkilöstövuokrausta

Mikäli omat ponnistelut työntekijän löytämiseksi eivät tuota tulosta tai avoimiin työpaikkoihin ei silti tule hakemuksia, voi ajan ja hermojen säästämiseksi olla järkevää ulkoistaa rekrytointi. Rekrytoinnin ulkoistaminen vapauttaa omaa aikaasi tuottavaan työhön, kun luotettava kumppani hoitaa rekrytoinnin puolestanne.

Henkilöstöpalvelutaloilla on usein laajemmat resurssit etsiä ja kontaktoida suoraan halutuilla ominaisuuksilla varustettuja henkilöitä. Tällöin työnhaku ei ole pelkästään työpaikkailmoituksen varassa, vaan rekrytoinnin eteen voidaan tehdä paljon muutakin. Henkilöstöpalvelutaloilta saattaa myös löytyä juuri tehtävään sopiva kaveri jo valmiiksi omista verkostoista, jolloin uusi työntekijä voi aloittaa teillä nopeammin kuin uskallat toivoakaan.

Rekrytoinnin lisäksi henkilön palkkaukseen on mahdollista käyttää henkilöstövuokrausta. Me Biisonilla tarjoamme esimerkiksi Try & Hire-palvelua, jossa työntekijä on ennalta määritellyn ajan vuokratyösuhteessa Biisoniin. Vuokratoimeksiannon aikana voit varmistua siitä, että tekijä on oikea juuri teille ja palkata työntekijän omille palkkalistoillenne. Prosessi on teille turvallinen ja helppo!

Haluatko kuulla palveluistamme lisää? Lue lisää täältä tai ota meihin yhteyttä. Kerromme mielellämme lisää!

Olemme täällä sinua varten