Miten saan kesätyöpaikan – 5 vinkkiä kesätyönhakuun

Kesätyönhaku alkaa perinteisesti vilistä heti, kun kuuset on riisuttu vaatteista. Saamme jatkuvasti kyselyitä avoimista kesätyöpaikoista, joten halusimme kirjoittaa nuorille hakijoillemme parhaat vinkit kesätöiden nappaamiseen.

1.     Aloita ajoissa, mutta älä hermoile

Kesätyönhaussa on tärkeää tiedostaa, että useimmat yritykset avaavat kesätyöpaikkansa tammi-helmikuun aikana. Tärkein vinkkimme onkin, että mikäli kesätyöpaikan haluaa napata ensimmäisten joukossa, kannattaa hakudokumenttien olla valmiina. Kesätyönhakuun on helpompi ryhtyä, kun CV-pohja(linkki) on laadittu valmiiksi ja olet jo pohtinut sitä, mihin ja millaisiin tehtäviin haluat hakeutua. 

On tärkeää kuitenkin muistaa, että suurin osa yrityksistä ei onnistu täyttämään kesätyöpaikkojaan heti haun auettua. Mikäli siis mielenkiintoista paikkaa ei tunnu löytyvän tai et hakemuksista huolimatta ole saanut kesätyöpaikkaa vielä maaliskuussakaan, ei kannata hermostua.

2.     Hyödynnä avoimia hakemuksia

Osa yrityksistä avaa kesätyöilmoituksensa vasta myöhemmin keväällä, huhti-toukokuun korvilla. Mikäli siis mielenkiintoinen yritys ei ole avannut kesätyöhakuaan vielä, voit lähestyä heitä myös avoimella hakemuksella. Kannattaa myös hyödyntää henkilöstöpalvelualan yritysten kontaktit moneen eri yritykseen ja lähestyä heitä avoimella hakemuksella! Tuo avoimessa hakemuksessa ilmi millaista työtä etsit ja miksi sinut kannattaisi juuri tähän yritykseen palkata. Kokemuksemme mukaan avoimen hakemuksen käyttö voi osoittautua hyväksi keinoksi erottautua työnhaussa. Kannattaa myös mainita avoimen hakemuksen yhteydessä millä aikavälillä olisit käytettävissä.

3.     Panosta, panosta, panosta

Muista, että työelämä eroaa kouluelämästä hyvinkin paljon. Koulussa rimaa hipoen ylitys voi tuntua järkevältä ja tehokkaalta toimintatavalta, mutta usko vain – työn haussa ja työelämässä haluat erottautua eduksesi hyvällä tavalla.

Mitä ikinä työnhakuun siis liittyykään: panosta. CV pitäisi tehdä? Pyydä vanhempiasi tai sisaruksiasi oikolukemaan CV-luonnoksesi ja antamaan asiaan mielipiteensä. Työhaastattelu tulossa? Saavu paikalle ajoissa ja omana itsenäsi, mutta kuitenkin siististi ja asiallisesti pukeutuneena. Rekrytoija soittaa? Vastaa sinulle entuudestaan tuntemattomista numeroita tuleviin puheluihin asiallisesti tai jos et juuri silloin ehdi vastata, soita takaisin, kun sinulla on hyvä hetki puhua.

4.     Tärkeintä: tuo esiin itsesi

Työmaailmassa on kaksi tärkeää asiaa. Ensiksi se, että sinulla on taitoa tai asennetta, josta yritys voisi hyötyä. Ethän sinäkään pyytäisi naapurin setää pelaamaan kanssasi jalkapalloa, jos hänellä on jalka kipsissä. Mieluummin pyydät otteluun tyypin, jolla on mahdollisuuksia auttaa sinua voittamaan. Tuo siis hakemuksessasi tai haastattelussa esiin ne asiat, millä sinä voit auttaa yritystä voittamaan. Ratkaisevana tekijänä voi olla taitosi, motivaatiosi tai asenteesi.

Toiseksi on hyvä ymmärtää, että taitojen lisäksi yritys haluaa palkata kesäksi töihin ensisijaisesti mukavan tyypin. Koko kesä menee kaikilla kivammin, kun sinä viihdyt töissä ja saat tehdä sinua kiinnostavia ja motivoivia asioita, mutta lisäksi niin, että työkaverit viihtyvät myös sinun seurassasi. Tuo siis rohkeasti esiin harrastuksiasi tai intohimoasi, jolloin haastattelijat saavat paremmin kuvan siitä, että millainen tyyppi sinä olet ihmisenä.

5.     Avoin ja reipas kommunikointi on kaiken a ja o

Meille rekrytoijille yksi kivoimmista työtehtävistä on työtarjouksien tekeminen. Siitä tekee vielä entistä kivampaa, kun hakijasta välittyy aito ilahtuminen ja innostus. Anna siis ihmeessä ilosi näkyä ja kuulua, kun saat hyviä uutisia rekrytointiprosessin päätteeksi: kiitä rekrytoijaa ja tilanteen salliessa, ota työpaikka vastaan. Toimita työsopimusta varten tarvittavat tiedot sovitusti ja ajallaan, jotta saatte sovituista asioista myös mustaa valkoiselle. Muistathan myös allekirjoittaa sopimuksen!

Mikäli unohdat soittaa takaisin tai vastata haastattelijalta tulleeseen viestiin, voi kesätyöpaikka valitettavasti mennä ohi suun, sillä hakijoita on paljon. Jos taas olet siinä onnellisessa asemassa, että olet vastaanottanut toisen työpaikan, on kohteliasta kertoa muuttuneesta tilanteestasi myös muihin käynnissä oleviin rekrytointeihin. Jos myöhästyt sovitusta aikataulusta, olet estynyt pääsemästä sovittuun haastatteluun tai haluat jättäytyä rekrytointiprosessista, ilmoita asiasta heti haastattelijalle, niin jätät itsestäsi hyvän kuvan myös tulevaisuuden rekrytointeja silmällä pitäen. 

Mikäli kesätyönhaku on sinulle ajankohtainen, muista katsoa Biisoni avoimet kesätyöt!

Olemme täällä sinua varten