Jännittääkö työhaastattelu? Katso usein kysytyt kysymykset ja valmistaudu haastatteluun etukäteen

Työhaastattelu on tilanne, johon suurin osa meistä osallistuu elämänsä aikana ­– ja vielä useasti. Silti työhaastattelu saattaa jännittää, koska työn saaminen voi usein olla siitä kiinni. Haluamme tuoda osaamisemme esille, mutta pelkäämme, että jännittäminen estää sen. Haluamme tehdä parhaamme, koska työn saaminen on meille tärkeää.

Me rekrytoijat kohtaamme työssämme monenlaisia työnhakijoita. Puhun varmasti kaikkien kollegoideni puolesta, kun sanon, että täydellistä työhaastattelua ei usein ole olemassakaan. Työnhaussa on hyvä muistaa, että vaikka yleensä puhutaan työhaastattelusta, on kyseessä oikeasti pikemminkin keskustelu. Et ole osallistumassa poliisin pitämään kuulusteluun, vaan kyseessä on mukava tilaisuus, jossa kumpikin osapuoli kartoittaa mahdollista yhteistä polkua.

Miten sitten valmistaudun työhaastatteluun?

Mahdollisen työnantajan kanssa käytävään keskusteluun ei kuitenkaan kannata mennä takki auki kahta kättä heiluttaen. Voit nostaa mahdollisuuksiasi onnistua, kun muistat muutaman tärkeän asian:

  • Tutustu potentiaaliseen työnantajaasi huolella. Tarkista verkkosivut, sosiaalinen media ja muodosta yrityksestä itsellesi kokonaiskäsitys: mitä he tekevät ja millaisia ihmisiä siellä on töissä.
  • Valitse haastattelupäivän asu. Yrityksestä saamasi kokonaiskuvan avulla voit arvella oletko hakemassa konservatiiviseen pörssiyritykseen vaiko rennompaan start-up firmaan, jossa pukukoodi voi puvun tai smart casualin sijaan olla vaikka huppari. Suosittelen kuitenkin siistiä ja edustavaa kokonaisuutta, jossa sinulla on mukava olla ja tunnet olosi itsevarmaksi!
  • Tarkista haastattelun aika ja paikka. Nuku edellinen yö hyvin, syö ja ole ajoissa.

Työhaastattelu jännittää silti, mitähän he yleensä kysyvät?

Työhaastattelu seuraa usein tiettyä rakennetta. Rakenteen ja kysymysten avulla pyrimme saamaan sinusta lisätietoja, joiden avulla kartoitamme sinun sopivuutta tehtävään ja toisin päin. Usein haastatteluissa toistuu esimerkiksi seuraavat teemat:

Kerro lyhyesti itsestäsi ja työhistoriastasi

Tässä kohtaa ei ole tarkoitus käydä läpi CV:täsi kohta kohdalta. Voit kertoa lyhyesti nykyisestä roolistasi, urasi käännekohdista tai miten olet päätynyt luomaan uraa kyseisissä tehtävissä. Tuo tässä kohtaa esiin tietoja, joita et kertonut CV:ssäsi. Voit kertoa itsestäsi jonkin mieleenpainuvan faktan, mutta työnantaja haluaa ensisijaisesti tietää sinusta lisää potentiaalisena työntekijänä ja ammattilaisena. Älä siis jaa liikaa henkilökohtaista tietoa perheestäsi tai elämäntilanteestasi.

Kerro osaamisestasi

Työhaastattelun tavoitteena on kartoittaa osaamistasi suhteessa haettavaan tehtävään. Tuo siis esille kaikki mahdollinen osaaminen ja ammattitaitosi haettavaan paikkaan liittyen. Kerro, jos osaat käyttää jotain erityisiä ohjelmistoja tai jos sinulta löytyy alan sertifikaatteja. Pohdi ja tuo esille niitä asioita, joilla voit tuoda työnantajalle lisäarvoa.

Miksi päätit hakea tätä paikkaa?

Tällä kysymyksellä työnantaja haluaa kartoittaa motivaatiotasi. Kerro, mikä tehtävässä herätti kiinnostuksesi ja miksi oikeasti päätit lähteä hakuun mukaan. Voit lisäksi kerrata, että millä tavoin toisit yritykselle lisäarvoa ja mitä hyötyä palkkaamisestasi olisi.

Tällä kysymyksellä voit lisäksi osoittaa, että olet oikeasti kiinnostunut yrityksestä. Tutustu etukäteen esimerkiksi yrityksen arvoihin ja osoita, miten ne sopivat omiin arvoihisi. Tutustu yrityksen sosiaaliseen mediaan ja kerro, miten itse kolahtaisit yrityksen yhteisöön.

Mitkä ovat heikkoutesi/vahvuutesi?

Kukaan meistä ei ole täydellinen. Kysymyksellä ei myöskään kartoiteta sokeriaddiktiotasi tai kykyäsi kävellä käsillä. Pohdi siis kysymystä etukäteen ja mielellään ammatillisesta näkökulmasta. Pohdi asioita, joissa olet onnistunut/epäonnistunut edellisessä työssäsi? Voit pohtia kysymystä esimerkiksi sosiaalisesta tai projektiluontoisen työn näkökulmasta. Oletko hyvä johtaja? Kommunikoitko hyvin työkavereille? Millaista palautetta olet saanut aikataulujen noudattamisesta?

Miten olet tottunut tekemään töitä?

Tällä kysymyksellä haastattelija usein haluaa tietää, että oletko enemmän tiimipelaaja vain yksinäinen tekijä, etätyöntekijä vai toimistolla viihtyvä. Näihin kysymyksiin ei ole oikeita tai vääriä vastauksia, vaan ne riippuvat haettavasta työstä. Tässä kohtaa on mahdollista keskustella työn sisällöstä ja siitä, miten sitä on konkreettista toteuttaa niin, että kumpikin osapuoli on tyytyväinen.

Minkälaisia urahaaveita sinulla on?

Tämä on usein kysymys, jolla työnantaja haluaa tietää esimerkiksi urahaaveistasi tai sitoutumisestasi yritykseen. Kysymyksen on tarkoituskin olla abstrakti, eikä siihen ole oikeaa vastatusta. Voit tässä kohtaa pohtia, että millaiseen rooliin haluaisit tulevaisuudessa edetä tai millaisia taitoja haluaisit kehittää.

Onko sinulla jotain kysyttävää?

Kysymysten esittäminen työnantajalle osoittaa, että olet oikeasti kiinnostunut yrityksestä ja haluat selvittää myös yrityksen sopivuutta sinulle. Kysymysten esittäminen joko keskustelun lomassa tai sen jälkeen on oikein hyvä keino käydä vuoropuhelua. Voit kysyä esimerkiksi jotain seuraavista:

  • Millainen olisi tyypillinen työpäiväni? Ketä tiimin kuuluu ja keiden kanssa teen läheisesti töitä?
  • Millainen työkulttuuri työpaikalla on? Ovatko ihmiset etänä vai toimistolla? Noudatetaanko tarkkoja työaikoja vai onko työaika joustava? Tehdäänkö työpaikalla jotain työntekijöiden hyvinvoinnin hyväksi?
  • Millaisia tavoitteita yrityksellä on kasvaa ja miten oma roolisi on tähän tavoitteeseen nähden asetettu? Mitä sinulta odotetaan? 

Vastauksen odottaminen

Työhaastattelun jälkeen työnantaja usein vetäytyy pohtimaan haastattelua ja rekrytointiprosessin jatkoaskeleita tai lopullista rekrytointipäätöstä. Usein asiaan palataan muutaman päivän sisällä. Mikäli et ole saanut yhteydenottoa viikon sisään, voit hyvin soittaa haastattelijalle ja kysyä missä vaiheessa prosessi etenee ja milloin voit odottaa lisätietoja. Mikäli lopullista valintaa ei ole vielä tehty, voit korostaa olevasi paikasta edelleen kiinnostunut.

Oletko etsimässä töitä? Tutustu kesätyöhaun vinkkeihimme ja sovella niitä työnhaussasi!

Olemme täällä sinua varten