Testissä: Näin teet onnistuneet videohakemuksen
19.9.2022
Videohakemus on suhteellisen uusi tapa hakea työtä. Perinteisen ansioluettelon ja hakemuksen rinnalle noussut videohakemus on saanut Biisonilla positiivista palautetta sekä rekrytoijilta, mutta se on myös ahkerassa käytössä hakijoidemme keskuudessa. Mikä videohakemus oikeastaan on ja mitä siinä tulisi sanoa?
Mikä on videohakemus?
Videohakemus on itsestäsi kuvaama video, jossa esittelet itsesi ja avaat tarkemmin osaamistasi suhteessa haettavaan tehtävään. Oman osaamisen ja etenkin persoonan esiintuominen on usealle meistä helpompaa puhuen kuin kirjoittamalla, minkä takia videohakemus on usein hyvä vaihtoehto, jos tekstin tuottaminen takkuaa tai se tuntuu persoonattomalta. Videohakemukset ovat myös trendanneet esim. LinkedInissä avoimina hakemuksina, joten kannattaa pitää myös se vaihtoehto mielessä, mikäli toiveitasi vastaavia työpaikkoja ei osu hakututkaasi.
Tiimimme testasi, miten videohakemus tehdään käytännössä ja mitä siinä tulisi sanoa. Tässä seuraavaksi prosessimme ja huomiomme
Ei tarvitse hifistellä
Vaikka videon kuvaaminen voi jännittää, yritä ottaa rennosti! Kuvaa muutama otos alle muistaen, että voit aina poistaa ne. Sinulla on käsikirjoitus tukenasi, mutta yritä sanoa asia omin sanoin, jotta asia tulee sanottua juuri kuten sinä sen sanoisit. Tällöin persoonallisuutesi tulee esiin parhaiten.
Puhu kameralle rauhallisesti. Älä kiirehdi, vaan lausu asiat rauhassa. Tällöin video on selkeä ja hyvin artikuloitu.
Suunnittele sanomisesi etukäteen
Videon ei tarvitse todellakaan mennä purkkiin yhdellä otolla, vaan erilaiset leikkaukset ja muokkaukset ovat sallittuja. Kuvausprosessi sujui kuitenkin sutjakkaammin, kun olimme suunnitelleet sanomisemme etukäteen. Pohdimme, mitä asioita työpaikkailmoituksessa on painotettu ja kerroimme kokemuksestamme konkreettisia esimerkkejä ilmoituksessa mainittuihin asioihin liittyen. Tiiviin ja napakan videohakemuksen teet käyttämällä esimerkiksi seuraavaa runkoa:
- Esittele itsesi lyhyesti: Kuka olet ja mikä on ydinosaamisesi – älä kuitenkaan luettele koko CV:tä vaan tuo esiin vain oleellisimmat asiat.
- Miksi haet tätä paikkaa? Mikä sai sinut innostumaan siitä? Voit kertoa esimerkiksi, mikä asia tehtävänkuvauksessa sinua puhuttelee, miten yrityksen arvot sulautuvat omaan arkeesi tai mikä yrityksen kulttuurissa oli hakemisen arvoista.
- Millaista osaamista sinulta löytyy tehtävään liittyen? Miksi olisit sopiva juuri tähän tehtävään? Suosittelemme, että listaat esimerkiksi kolme tärkeää vahvuuttasi, jotka tukevat osaamistasi.
- Suunnittele videolle lisäksi jokin päätös. Kiitä mahdollisuudesta ja esitä loppuun esimerkiksi kysymys tai toive, josta haluaisit keskustella haastattelussa tai ylipäätään tietää lisää. Tämä luo mielikuvan, että olet kiinnostunut yrityksestä.
Videon editointi
Harva meistä saa sanoitettua kaiken edellä mainitun putkeen yhdellä otolla. Kysymysten ja osioiden kuvaaminen osissa ja niiden liittäminen jälkikäteen yhteen yhdeksi videoksi on enemmän kuin sallittua! Puhelimiin on saatavilla useita eri videonmuokkaustyökaluja ja useammalta tietokoneeltakin löytyy valmiiksi asennettuna jokin videonmuokkausohjelma. Videon muokkauksessa tärkeintä on poistaa klipeistä turhat tyhjät tilat ja miettimistauot. Tärkeää on, että video on tiivis ja napakka, noin 1–3 minuuttia pitkä.Mikäli videon editointi on sinulle entuudestaan tuttua, voit panostaa videoon tuomalla siihen visuaalisia elementtejä. Voit nostaa tekstistä esiin sanoja ja korostaa niitä ikoneilla tai teksteillä tai kertoa visuaalisin keinoin vielä lisää osaamisestasi. Tärkeää on kuitenkin, että sisältö on kaiken keskiössä ja visuaaliset korostukset eivät vie liikaa huomiota pois sanomisestasi.