Verojalanjälkemme vuodelta 2017

Verojalanjälki on puhuttanut paljon viime aikoina varsinkin niiden yritysten kohdalla, joilla on ulkomainen omistus ja mahdollisuus käyttää verosuunnittelua osana voittojen optimointia.

Aihe on nostattanut välillä kipakkaakin keskustelua ja osa terveys- ja hoiva-alan toimijoista on päätynyt otsikoihin säännöllisesti aiheen tiimoilta. Tuohtumuksen keskellä harva kysyy itseltään, että mitä jos toimisi omistajana ulkomaisessa yhtiössä, niin kuinka suurena sydämen asiana pitäisi sitä, että kyseinen yritys maksaa tuloveronsa kohdemaahan (missä ei itse asu) eikä omistajan tilille, jos laki sen sallii?

Aihepiiri ja verotukseen liittyvät kysymykset ovat usein mutkikkaita. Niitä pitäisikin lähestyä objektiivisesti ja faktoihin perustuen ilman suuria tunteita.

Tapasin vapaa-ajalla äskettäin verokonsultin, joka on erikoistunut auttamaan ulkomaisia yrityksiä verotuskysymyksissä ja kysyin häneltä mitä hän tekee?

Hän vastasi tekevänsä sitä mitä jotkut kutsuvat veronkierroksi ja mitä hänen ammattikuntansa kutsuu verosuunnitteluksi. Veronkierto on laitonta. Verosuunnittelu ei. Suomessa raja näiden kahden käsitteen välillä on harmillisen hämärä ja verottajallamme on mahdollisuus käyttää tulkinnanvaraa hyvin laveasti.

Tästä hyvänä esimerkkinä case Nokian Renkaat missä verottaja oli 2007-2010 vuosilta asettanut Nokian Renkaille 90M€ jälkiverot. Nokian Renkaat taisteli päätöksestä oikeudessa yli 6 vuotta ja vastikään hallinto-oikeus kumosi verottajan päätöksen ja määräsi 60M€ väärin perustein määrättyjä jälkiveroja maksettavaksi takaisin yhtiölle. Päätöksestä on mahdollisuus valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Olisi hienoa, jos verotuslainsäädäntömme olisi mustavalkoista, niin myös yritysten olisi helpompi nojata lain kirjaan investointeja suunnitellessaan. Tämä kuitenkin taitaa olla liikaa toivottu talousympäristössä missä uudenlaisia rahoitusinstrumentteja, kryptovaluuttoja ja uusia toimialoja syntyy kaiken aikaa.

Näillä näkymin suuret tunteet ja tulkinnanvara tulevat jatkossakin näyttelemään isoa roolia yritysverotuksen ympärillä.

Ilman sen suurempia tunteita, alla vuoden 2017 verojalanjälkemme mukaanlukien lakisääteiset työnantajamaksut.

Biisoni Group 2017

Ennakonpidätykset + Sosiaaliturvamaksut       0.9 M€
ALV:t                                                                  2.1 M€
Tuloverot                                                            0.1 M€
Tyel + Vakuutukset                                            1.6 M€
Yhteensä                                                          4.7 M€

% Liikevaihdosta                                              55%

Jukka Illi

Toimitusjohtaja

0408222277


jukka.illi@biisoni.fi